Marcus Högberg prisas som årets målvakt och mest värdefulle spelare

Publicerad: 2024-05-24
Nyhet
Herrlagets målvakt Marcus Högberg, som till hösten flyttar för spel i Nordamerika, har tilldelats priset som årets målvakt samt årets mest värdefulle spelare i SHL säsongen 2023/2024.

Varje år prisas de främsta spelarna i Svenska Hockeyligan. I år har Marcus Högberg varit nominerad till såväl priset som årets målvakt som årets mest värdefulle spelare. Nu står det klart att Marcus har kammat hem pris i båda (!) kategorierna.

Herrlagets målvaktstränare Mikael "Micke" Vernblom och sportchef Peter Jakobsson var de som överraskade Högberg, en planerad aktion där Marcus var helt ovetandes om vad som föregick. Så här sa han själv efter ha blivit överraskad:

- Oj, jag var verkligen inte beredd på det här. Det känns så klart väldigt bra. Jag är väldigt glad och det är två väldigt fina priset jag får ta emot. Jag blev väldigt rörd när "Micke" kom in först och läste upp texten för mig - blev väldigt känslosam då vi har en sån fin relation både som hockeyspelare och tränare men även utanför hockeyn.

- Förra säsongen var en väldigt rolig sådan tillsammans med en bra grupp människor. Att vi tog oss till slutspel för första gången på länge var ett steg i rätt riktning för klubben. Jag känner mig otroligt hedrad att få ta emot de här priserna.

 

LHC_Högga2_maj2024_1920x1080 Edin Omanovic / Linköping Hockey Club

 

Målvaktstränare Mikael Vernblom har varit en del av Linköping Hockey Club:s stab i nio säsonger och har med andra ord fått jobba en hel del med Högberg, både i Linköping men även på diverse landslagsläger och när han var och spelade över i Nordamerika.

- Jätteroligt så klart. Det här är känslomässigt för mig också. Vi har som sagt jobbat i landslag ihop, här i Linköping förstås och även tiden när han var borta i NHL. Vi har haft möjlighet att jobba i så många olika miljöer kan man säga. Så det är klart, det är speciellt, och jag är så glad för Marcus skull, säger Mikael Vernblom.

 

När Marcus trodde att överraskningen var färdig så klev herrlagets sportchef Peter Jakobsson in i rummet och fullbordade överraskningen med priset som årets mest värdefulle spelare, även kallat "Årets MVP". 

- Han blev ju väldigt, väldigt överraskad och väldigt sentimental. Det blev jag också faktiskt. Skoj för Marcus och skoj för oss i Linköping att vi får och fick vara en del av Marcus framgångar på isen, säger sportchef Peter Jakobsson.

 

240224 Linköpings målvakt Marcus Högberg jublar under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och MoDo den 24 februari 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0236
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping modo jubel PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

De nominerade utsågs av en jury bestående av SHL:s alla huvudtränare och lagkaptener samt av lika många noga utvalda ishockeyprofiler och journalister från såväl riks- som lokalmedia. Rösterna baserades på spelarnas prestationer i grundserien. 

Så här lyder motiveringen om Marcus Högberg som årets målvakt:

"Marcus Högberg har varit en avgörande faktor för Linköping under säsongen där laget slutade sexa i tabellen och nådde första slutspelet sedan 2018. Högberg är den målvakt som matchats hårdast av alla i SHL under säsongen och hade tredje bäst räddningsprocent. Marcus Högberg vinner därför pris som "Årets målvakt" i SHL."

 

Så här lyder motiveringen om Marcus Högberg som årets mest värdefulle spelare:

"Linköping gick till slutspel för första gången sedan 2018 och Marcus Högberg och hans fina målvaktsspel är en av dom absolut största anledningarna till det. 29-åringen har fått väldigt stort förtroende. Han imponerar med sitt spel och har gett LHC chansen att vinna kväll efter kväll. Marcus Högberg vinner därmed pris som "Årets MVP" i SHL 2023/2024."

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners