Peter Jakobsson: ”Ingen är nöjd med det vi har presterat hittills”

Publicerad: 2024-10-28
Intervju
Långläsning med herrlagets sportchef Peter Jakobsson om säsongsinledningen, dialogen med staben och spelarna och publikens fortsatta fantastiska stöd.

Efter 14 spelade matcher står herrlaget på 17 inspelade poäng och en tofleplats i SHL-tabellen med fem poäng ner till kvalstrecket och sex poäng upp till en topp sex-placering. På dessa 14 matcher har det blivit fem vinster och nio förluster.

- Brutalt ärligt så är det icke godkänt. Det är klart att vi inte är på ett ställe vi vill vara idag. Det låter jäkligt konstigt men jag tycker att matchen i lördags mot Örebro så spelade vi någonstans ändå ishockey, sen är det förbannat surt att vi inte kan göra mål framför vår fantastiska publik. Vi visade åtminstone lite attityd och ett ”commitment” där vi stora delar i matchen ville vara med och tävla vilket jag tycker att vi har saknat stora delar av inledningen. Och det är just det som stör mig väldigt, väldigt mycket att vi inte gjort det tidigare. Verkligen ingen är nöjd med det vi har presterat hittills, säger sportchefen Peter Jakobsson om säsongsinledningen.

 

240928 Linköpings supportrar under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och HV71 den 28 september 2024 i Linköping. 
Foto: Magnus Andersson / BILDBYRÅN / COP 308 / MN0108
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping hv71 publik MAGNUS ANDERSSON / BILDBYRÅN

 

Vad är det du, som har ett övergripande perspektiv, känner har saknats för att uppnå den här potentialen som gruppen ändå har?

- För mig handlar det om attityd, att alltid göra det hårda jobbet, att visa passion och engagemang. Jag tycker att vi har fått goda förutsättningar av vår styrelse, vår organisation och staden Linköping. Jag kan inte nog hylla vår fantastiska publik som ställer upp för oss på ett fantastiskt sätt och det gör jäkligt ont när vi visar upp en bekvämlighet i vissa matcher som är långt ifrån okej.

- Vi måste hitta tillbaka till det vi visade när vi spelade mot Skellefteå på bortaplan tidigare i oktober. Det gäller att blocka skott. Vara först in i närkamperna. Göra det ”tråkiga” jobbet först. Där har vi inte varit. Det är så klart mitt ansvar att se till att våra tränare jobbar med de frågorna dagligen och får ut det i kanalerna i laget. Det är vi som har grävt den här gropen och då är det vi som ska ta oss ut därifrån också.

 

241017 Inför ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och MoDo den 17 oktober 2024 i Linköping. 
Foto: Magnus Andersson / BILDBYRÅN / COP 308 / MN0113
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping modo MAGNUS ANDERSSON / BILDBYRÅN

 

Hur är dialogen med staben och spelarna? Sker på den daglig basis från dig och vår assisterande sportchef Tony Mårtensson?

- Självklart sker den på daglig basis. Igår var det söndag så då satt man i princip hela dagen i samtal. Jag och Tony, men även tillsammans med Klas. I dom här tiderna så är det ”folk som ska avgå” högt och lågt, men det handlar inte riktigt om det när man trattar ner det som i lördags när vi har stolpe ut. Jag tycker att det är viktigt att vi diskuterar, pratar men framför allt visar det vi pratat och diskuterat om.

- Hur gör man det då? Ja, genom att visa det på isen. Att visa engagemanget och attityden som vi stundtals har visat upp vid några men alldeles för få tillfällen. Dit måste vi igen. Det kravet har jag på den här gruppen och den här tränarstaben och det vet jag att publiken som kommit hit också har på oss. Vilket dom ska ha självklart, för det är vår skyldighet.

 

Denna vecka väntar tre viktiga matcher med nio poäng på spel. Imorgon tisdag åker man till Örnsköldsvik för match mot MoDo, kommer hem på torsdag då Malmö gästar oss och avslutar med en bortamatch mot Luleå som är den sista matchen inför det stundande landslagsuppehållet.

- Det är en spännande och jäkligt viktig vecka som väntar oss, det är inget att sticka under stolen med. I morse hade vi alla, staben och spelartruppen, ett bra snack inför träningspasset. Vi behöver åka upp till Örnsköldsvik imorgon och visa vad vi har pratat om. Vi kan snacka hur mycket som helst men syns det inte på isen så är det ju bara en massa tomma ord. Vi behöver visa oss själva och alla som ställer upp för oss runt omkring att vi är det vi säger att vi vill vara. Annars är det bara väldigt mycket tomma löften.

 

241026 Linköpings-supporters före ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Örebro den 26 oktober 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0253
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping örebro publik PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

 

Staden Linköping och publiken i Saab Arena har fortsatt leverera även den här säsongen. Med ett publiksnitt på 6901 så placerar man sig på en fjärdeplats i publikligan och Jakobsson kan inte nog tacka för det stödet man har fått hittills i inledningen.

- Magiskt, sagolikt, fantastiskt. Man blir så otroligt glad att folket vill komma hit. Det är därför jag vill att vi ska vinna hockeymatcher. Att någonstans ge tillbaka för folks stöd och uppoffringar, genom att spela med attityd, passion och engagemang så att publiken får jubla i Saab Arena. Vi vill göra det mycket, mycket bättre än vad vi gör idag. Fortsätt komma och stötta oss Linköping. Vi behöver er.

Kommunikationsansvarig Edin Omanovic
Officiella leverantörer
Huvudpartners